#100 Mistä Poju haettiin

Vuosi sitten äitini kertoi, että serkkuni vaimolle oli syntynyt poikue. Tässä vaiheessa toisen kanin hankkiminen oli lähinnä vain ajatustasolla. Mentiin sitten ihan muissa asioissa käymään serkkuni luona ja samalla katsottiin niitä suloisia palleroita. Serkku alkoikin "kauppaamaan" mulle poikasta ja ihastuinkin Pojuun heti. Se oli erilainen kuin muut. Muut olivat valkoisia ja vaaleanruskeita pystykorvia kun taas Poju oli pikimusta luppakorvainen. Silloin jo silmään pisti kanien elinolosuhteet. Ne asuivat 120cm tehdashäkissä, emo ja 5 poikasta. Niille tarjottiin kaupan perus siemensekoitusta ja tuoreena lähinnä salaattia. Perheessä oli kolme suht pientä lasta jotka roikottelivat poikasia vähän miten sattui.

Myöhemmin sitten päätin ottavani Pojun ja käytiin vielä helmikuussa kerran katsomassa poikasia. Häkki alkoi käydä niille todella pieneksi ja emo oli kokoajan poikasten tallottavana.
Maaliskuussa haettiin Poju melkein 10 vko ikäisenä. Silloin poikueesta oli jo haettu kaksi poikasta ja loput kolme elivät edelleen siinä pienessä häkissä emon kanssa. Emo oli todella väsyneen näköinen.

Maaliskuun lopulla sain kuulla, että samalle emolle oli syntynyt uusi poikue. Tällä kertaa isänä oli ollut lähes ranksanluppakorvan kokoinen sekoitus. Poikasia syntyi muistaakseni 7 kappaletta, joista pari kuoli todella nopeasti. En edes halua ajatella miten ahtaaksi häkki oli käynyt. Nämä poikaset koitettiin vain väkisin tunkea joillekin ja ilmeisesti säälistä monet olivat ne ottaneet ilman mitään käsitystä kaneista.
Kesällä kuulin, että samalle emolle oli touko-kesäkuun vaihteessa syntynyt 10 päinen poikue. Suurimman osan se oli hyljännyt heti ja loput alle kuukauden ikäisinä. Olin tuolloin todella järkyttynyt. Serkullani oli kuitenkin aika paljon eri eläimiä mitkä he hoitivat hyvin joten en vain olisi halunnut uskoa kuulemaani. Ennen kesää lainassa oleva toisen poikueen isä oli viety takaisin kotiin joten kolmas poikue oli todennäköisesti jonkun aikaisemman poikasen tuotos eli hyvin sisäsiittoisia.

Myöhemmin kesällä heille oli tullut jälleen samalle kanille poikue. Tuolloin ne oli siirretty talliin mistä ne olivat ilmeisesti kaikki pääseet/päästetty karkuun. Minua niin säälitti ne kaikki pienet poikaset ja varsinkin se kaikkien emo. En vain ymmärrä mikä saa ihmisen tekemään tuollaista. Minua yököttää koko ajatus asiasta ja ne mielikuvat monesta poikasesta siinä pienessä häkissä.
Syksyllä juttelin serkkuni kanssa asiasta ja hän kertoikin, ettei ollut tiennyt yhdestäkään poikueesta ennen kuin oli liian myöhäistä. Kaiken tämän "kasvatuksen" hoiti hänen (entinen)vaimonsa häneltä salaa. Toivonkin, ettei kyseinen ihminen hanki enää eläimiä.. varsinkaan kaneja vaikka ihanan Pojun sieltä sainkin.

Meinasin ensin olla kokonaan kirjoittamasta aiheesta, mutta halusin kuitenkin jakaa kokemukseni teidän muiden kanssa. Haluaisin vain uskoa ettei tällaista tapahdu, mutta todellisuus taitaakin olla jotain muuta. Ostakaa/ottakaa kaneja vain luotettavilta kasvattajilta/ihmisiltä.

6 kommenttia:

 1. Aika järkyttävää touhua. Kyllä noita typeriä ihmisiä aina löytyy. Itsekin tiedän yhden tapauksen jossa perheen kani sai lyhyellä aikavälillä kaksi poikuetta (eivät tosin tarkoituksella teettäneet, vaan johtui siitä että eivät tunnistaneet kaniensa sukupuolia). Osalle poikasista löysivät ilmeisesti kodit, mutta lopulta päästivät kaikki kaninsa yhtä lukuun ottamatta metsään vapaaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kamalaa kuulla että moista tapahtuu.

   Poista
  2. Kamalaa että päästetään vielä vapaaksi metsään! On tosi harmillista ettei eläinrääkkäys ole harvinaista :'(

   Poista
 2. Voisitko kirjoittaa postausta Ellasta ja Emmasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin kirjoittaa vasta sitten kun saan siskoksista uusia kuvia :)

   Poista
 3. Kauheeta! Siis sellaset pienet poikaset päästetää vapaaks metsään... ihan kamalaa!

  VastaaPoista

Kiitos kommentoinnistasi! Pyrin vastaamaan siihen mahdollisimman nopeasti!