#22 Ajatuksia kanien omistamisesta

Koko inspiraation tämän aiheen kirjoittamiseen sain Pupuninjat blogissa olevasta postauksesta. Sieltä otinkin videon tähän postaukseen.
Ensimmäinen ajatukseni kaneista oli, että ne ovat suloisia ja helppohoitoisia. Tämä käsitys on varmasti myös monella muulla ja sillä olettamuksella monet kanit otetaan lemmikiksi. Mennään eläinkauppaan katsomaan pienissä häkeissä/terraarioissa olevia suloisia pitkäkorvia, valitaan yksi ja sille häkki yms. tarvikkeet ja viedään ne kotiin. Kotona se viettää hyvin suuren osan elämästään tehdashäkissä, jossa se ei mahdu kunnolla edes pomppimaan. 

Tämä on hyvin harmillinen ja yleinen käytäntö. Kani tarvitsee elintilaa ja lajitoverin rinnalleen. Pienet tehdashäkit ovat suurimmalle osalle kaneista liian pieniä eikä niitä pitäisi pitää siellä 24/7. Niiden pitäisi päästä juoksentelemaan ja pomppiaan mikä on niille luonnollista. 

Meille kanien elintila on hyvin tärkeä asia. Pienessä kämpässä ei aina ole mahdollista antaa kaneille käyttöön esimerkiksi koko huonetta, mutta mielikuvituksella ja kanien mukaan sisustamisella saa aikaan aika paljon. Itse poen usein huonoa omatuntoa siitä, miten olen tuonut kanit kerrostaloon ja hitusen liian ahtaisiin oloihin. Meillä ei ole mahdollista pitää kaneja vapaana koko kämpässä, joten niille on tehty omat alueet ja ne pääsevät päivittäin juoksentelemaan myös sen ulkopuolelle. Tämä on vähintä mitä voin niille tarjota tällä hetkellä ja se on ihan riittävä. Olisi ihanteellista antaa kaneille suuria elintiloja joissa ne voisivat temmeltää vapaasti.

Blogien maailmaan päästyäni olen löytänyt paljon ihmisiä, joille kanit eivät ole vain kaunista katseltavaa. Nämä ihmiset välittävät lemmikeistään ja hoitavat niitä parhaansa mukaan. Nämä kanit ovat hyvin onnekkaita hyvän kodin saatuaan!

1 kommentti:

Kiitos kommentoinnistasi! Pyrin vastaamaan siihen mahdollisimman nopeasti!